EPD eksempelbilde
EPD eksempelbilde

Hva er en EPD og hvordan brukes den?

Lurer du på hvordan du leser en EPD (Environmental Product Declaration), og hva som er viktige tall for dine prosjekt? Her gir vi deg svarene på de mest stilte spørsmålene om miljødeklarasjoner. Få en enkel oversikt over hva EPD innebærer, hvordan de brukes, og hvorfor de spiller en nøkkelrolle i bærekraftig bygging.

Hva er en EPD og hvordan brukes den?

Lurer du på hvordan du leser en EPD (Environmental Product Declaration), og hva som er viktige tall for dine prosjekt? Her gir vi deg svarene på de mest stilte spørsmålene om miljødeklarasjoner. Få en enkel oversikt over hva EPD innebærer, hvordan de brukes, og hvorfor de spiller en nøkkelrolle i bærekraftig bygging.

Hva er en EPD?

En EPD er en miljødeklarasjon som gir kvantitativ informasjon om miljøpåvirkningene til et produkt gjennom hele dets livssyklus.

Hvorfor er EPD viktig?

EPD-er gir transparent og sammenlignbar informasjon om miljøpåvirkninger, noe som hjelper arkitekter, ingeniører og beslutningstakere med å velge mer bærekraftige produkter.

Hvem utarbeider en EPD?

EPD-er utarbeides vanligvis av produsenter, ofte med hjelp fra tredjeparts konsulenter. Den må verifiseres av en uavhengig tredjepart for å sikre nøyaktighet og pålitelighet.

Hvilke data finnes i en EPD?

En EPD inneholder data om ressursbruk, energiforbruk, utslipp til luft, vann og jord, avfallsgenerering, og potensialet for resirkulering.

Hva er Global Warming Potential (GWP) i en EPD?

GWP måler produktets bidrag til klimaendringer ved å summere klimagassutslipp gjennom hele livssyklusen, uttrykt i CO₂-ekvivalenter. Følgende GWP-verdier skal oppgis i norske EPDer utarbeidet etter NS-EN 15804:2012+A1:2013:

GWP-IOBC Klimapåvirkning beregnet etter prinsippet om umiddelbar oksidasjon av biogent karbon. For A1-A3 antas det at biogent karbon som er bundet i treet, slippes ut i samme modul. (IOBC = Instantaneous Oxidation of Biogenic Carbon)

GWP-BC Klimapåvirkning fra netto opptak og utslipp av biogent karbon fra materialene i hver modul (BC = Biogenic Carbon. Noen EPDer oppgir denne verdien som BCIP = Biogenic Carbon In Product)

GWP Summen av klimapåvirkning fra netto opptak og utslipp av biogent karbon samt øvrige klimagassutslipp i hver modul.

Hvordan er livssyklusfaser delt opp i en EPD?

Livssyklusfaser deles ofte opp i produksjonsfase (A1-A3), transport og byggfase (A4-A5), bruksfase (B1-B7), og end-of-life-fase EoL  (C1-C4). I tillegg kan det inkludere gjenbruks-, resirkulerings-, og energigjenvinningspotensial (D). Under ser du eksempel på livssyklusen for gipsplater.

EDP system boundaries

Hvordan lese ett GWP tall?

I TEK17, § 17-1 ligger det krav om at det skal utføres et klimagassregnskap fra materialer ved bygging og ombygging av boligblokker og yrkesbygninger. Regnskapet skal minimum inkludere bygnings-skjelettet og produkt- og bygge stadiet, vedlikehold og utskiftning. Dibk.no

​Klimaregnskapet skal inneholde GWP-IOBC fra produksjonsfasen (A1-A3) og transport til byggeplassen (A4). Ser vi for eksempel på EDP for Norgips Standard ECO Recycled finner vi GWP-IOBC tallet: 0,684 kg CO₂e/m² for A1-A3 og 0,083 kg CO₂e/m²​ for A4. Totalt gir dette et av markedets laveste Co2-utslipp for gipsplater.

Hvilke standarder og retningslinjer følges ved utarbeidelse av EPD?

EPD-er utarbeides vanligvis i samsvar med internasjonale standarder som ISO 14025, ISO 14044, ISO 21930, ISO 14001, ISO 45001 og EN 15804.

Hvor lenge er en EPD gyldig?

En EPD er vanligvis gyldig i fem år fra utstedelsesdatoen. Etter det må den oppdateres for å forbli gyldig.

Hva skjer hvis det er endringer i produktet etter at en EPD er utstedt?

Hvis det gjøres vesentlige endringer i produktets sammensetning eller produksjonsprosess, må EPD-en oppdateres for å reflektere disse endringene.

Hvordan verifiseres en EPD?

En EPD må verifiseres av en uavhengig tredjepart som vurderer om dataene og metodene som brukes i deklarasjonen er korrekte og i samsvar med relevante standarder. I tillegg vises det åpent i EPD-en hvilke antakelser som er gjort og hvilke data som ligger til grunn for beregningene. Likevel er de forskjellige verdiene av miljøpåvirkning i en EPD mer eller mindre “sikre”. De mest pålitelige verdiene er A1–A3, siden de i stor grad er basert på data fra prosesser som faktisk har funnet sted. Annen miljøpåvirkning er basert på antakelser og gjennomsnitt for hvordan produktet skal håndteres i fremtiden. Derfor har A1–A3-verdiene en særstilling som de viktigste når man skal diskutere klimapåvirkning fra produkter.

Hvor finner jeg EPDer? 

Du finner oversikt over alle EPDer for Norgips sine produkter på Norgips.no eller EPD Norge (epd-norge.no)

Har du spørsmål om våre EPDer?

Ta kontakt med oss i dag for veiledning og få all informasjonen du trenger for å gjøre bærekraftige valg i ditt prosjekt!

Les også om

Gipsplater med 100 prosent resirkulert gips

Markedets første gipsplate laget av 100% resirkulert gipsavfall.

Som en av de første produsentene i verden har Norgips nå lansert Standard ECO Recycled, en gipsplate produsert av 100% resirkulert byggeavfall levert av norske byggeplasser!

Les mer her
Standard ECO Stabekk NGP

Grønnere gress i Smedens Hage

Ved første øyekast er Smedens Hage tilsynelatende et ganske vanlig moderne leilighetsprosjekt, men bak fasaden skjuler det seg mye godt tankegods – prosjektet huser nemlig en god mengde bærekraftige og spennende løsninger. Er det slik at vi endelig ser et leilighetskompleks som faktisk fortjener ordet hage?

Les mer her
Standard ECO reduserer CO2-utslippet

Norgips ECO-serien

ECO-serien er utviklet med et sterkt fokus på miljø og bærekraft, og produseres med biogass som energikilde. Dette gjør ECO-serien til et ideelt valg for byggeprosjekter som ønsker å redusere sitt klimaavtrykk, uten å ofre kvalitet eller funksjonalitet.

Les mer her