Norgips Bærekraftsrapport 2021/2022
Norges grønneste sykehus
LHL-sykehuset på Gardermoen minner lite om et tradisjonelt sykehus. Siden åpningen i 2017 har har bygget blitt et forbildeprosjekt innen energi, inneklima og arkitektur.
Norges grønneste sykehus
LHL-sykehuset på Gardermoen minner lite om et tradisjonelt sykehus. Siden åpningen i 2017 har har bygget blitt et forbildeprosjekt innen energi, inneklima og arkitektur.
Norgips Bærekraftsrapport 2021/2022
Hvordan går man frem?
Hvordan går man frem når man skal lage et helt nytt sykehus for lunge- og hjertesyke? Det var spørsmålet Inger Molne og resten av arkitektene hos Nordic Office of Architecture måtte stille seg da de fikk oppgaven å utforme pasientorganisasjonen LHL sitt nye sykehus på Gardemoen.
– Det er selvfølgelig mange funksjonelle hensyn som må tas når det gjelder sykehusdrift, men vi ville legge inn andre kriterier også. Derfor jobbet vi for å lage en hyggelig atmosfære med mindre sykehusstemning og en mer avslappet, nesten hotellaktig følelse, forteller Molne.
– Nøkkelen lå i valg av materialer, store vindusflater som gir utsyn til naturen rundt og mye lysinslipp.
«Nøkkelen lå i valg av materialer, store vindusflater som gir utsyn til naturen rundt og mye lysinslipp»
– Inger Molne, Nordic Office of Architecture.
«En stor del av kundemassen er rehabiliteringspasienter som bor på sykehuset over lengre perioder. Derfor ble det ekstra viktig å dra inn naturen og knytte sykehuset sammen med friluftsområdene som ligger utenfor»
– Inger Molne, Nordic Office of Architecture.
Innovative løsninger
Det er flere grunner til at LHL-sykehuset har vært mye omtalt siden det åpnet i 2017. Sykehuset ble kåret til Årets Bygg i 2018 under Byggedagene i Oslo, og basert på de innovative løsningene har statsforetaket Enova gitt bygget tittelen «Norges grønneste sykehus».
Prosjektet hentet mye inspirasjon fra passivhus, noe som viser seg i aktiv solskjerming og sonestyrte ventilasjonsanlegg. Under byggeperioden ble bygningsmassen oppvarmet med bioenergi som energikilde. Løsningen sparte miljøet for CO2-utslipp tilsvarende 400 dieselbiler på veien i ett år. Bygget har også blitt hyllet for sin hyggelige atmosfære og for å ha satt pasientopplevelsen i førersete.
– En stor del av kundemassen er rehabiliteringspasienter som bor på sykehuset over lengre perioder. Derfor ble det ekstra viktig å dra inn naturen og knytte sykehuset sammen med friluftsområdene som ligger utenfor, forteller Molne.
Vi i Norgips er stolt hovedleverandør til LHL-sykehuset, og har levert alt av utvendige og innvendige gipsplater, samt Aquapanel indoor, en bøybar og vann- og fuktbestandig plate, til bruk i både tørre og våte innendørsrom.
Orienteringspunkt
Det nesten 29.000 kvadratmeter store bygget, inneholder et midtbygg med atrium, fløyer med pasienthotell, sengeposter og et operasjonsbygg. Til sammen har bygget 1749 rom fordelt på 13 operasjonsstuer, 35 poliklinikkrom og 237 ordinære sengeplasser. I tillegg finnes det både terapirom, opptrenings fasiliteter, bassengtilbud, kjøkken og restaurant.
– Vi er veldig fornøyde med å ha skapt midtrommet med atrium. Det fungerer som et orienteringspunkt, som man alltid vender tilbake til, sier Molne.
– Pasienter og ansatte uttrykker også at bygget er vellykket. Det er kommet mange positive tilbakemeldinger om at vi har klart å skape en god atmosfære.